About the Project 

Costs

Cost effectiveness is to the fore in all our plans for this important project, and the recent appointment of Walls Construction Ltd, at a contract award amount of €68.7m (VAT exclusive) (€77m inclusive of VAT) is in line with our budget estimates, and construction cost benchmarks for similar buildings.  The total estimated development cost of the new building is expected to be circa €140m (inclusive of VAT) which includes land acquisition costs, development levies and construction costs, furniture fittings, IT/AV works, design team professional fees, insurance and other related costs. The details relating to individual/specific development costs will be disclosed in the normal way when it is appropriate to do so in the context of commercial negotiations and contractual matters throughout the programme.

Sustainability

The new building is designed to ensure we will achieve high levels of energy efficiency and sustainability in the long term, with an A2 Building Energy Rating (BER) and a Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method excellent rating targeted (BREEAM).  BREEAM is the world’s leading and most widely used environmental assessment method for buildings.  It sets the standard for best practice in sustainable design and has become the de facto measure used to describe a building’s environmental performance. Using high performance materials, we will have a highly sustainable and energy efficient building with significant green credentials incorporating low carbon design and construction practices throughout while ensuring the health and wellbeing of occupants are maintained through good environmental design.

In October 2015 the Central Bank of Ireland project was awarded a BREEAM ‘Outstanding’ rating at design stage.  Our project is the first office building in Ireland to achieve the highest available BREEAM rating.

Features of the New Building

Our façade is constructed in two parts.  The outer layer of perforated mesh, arranged in triangular panels, gives the building its distinctive appearance. The mesh reduces the impact of solar heat gain on the building and significantly improves energy performance.  A second inner layer of glass ensures occupants have uninterrupted views out of the building and excellent levels of daylight in the working space.  The combined effect of varying transparencies and glass reflections with sun movement gives the exterior visual depth and dynamism.



How Will it Look?

 

The exterior of the building if approaching from O’Connell Bridge

Northern entrance of the building which is clearly visible if arriving by Luas

 

The lobby as viewed from the southern entrance

A section of a typical work floor

Atrium at the heart of the building