The Central Bank’s new Docklands Campus 

 

 

The Central Bank of Ireland’s development of its new city centre head office at North Wall Quay, as part of its Dockland Campus (along with the nearby Spencer Dock office, acquired in 2015), is nearing completion. In the coming months over 1,400 staff will move into the eight-floor, 22K square metres building, which is located close to the Spencer Dock office, where approximately 300 staff will work. A team of Central Bank staff have been working onsite since December 2016 getting it ready for full occupation.

Before developing this new site, we considered a number of options for the future, including investment in our existing properties. It was decided that the most cost effective option was to locate staff to the Docklands in a new building, choosing a partially constructed building at North Wall Quay for a purchase price of €7m, followed by the acquisition of the Spencer Dock building in November 2015.

You can see our updates on the building as the works progressed here.

Architecture and Design

  • The design of the building is informed by a number of key principles including maximising opportunities for collaboration and sharing amongst staff across the organisation; addressing environmental challenges; achieving very high energy and sustainability targets; and reflecting the distinct and civic nature of the organisation.
  • The Bank considered a number of options, including investment in existing properties, before deciding that the most cost effective option was to locate staff in a new building, choosing a partially constructed building at North Wall Quay for a purchase price of €7m.
  • Planning permission was granted by Dublin City Council in April 2014
  • Walls Construction Ltd were appointed at a contract award amount of €68.7m (VAT exclusive) (€77m inclusive of VAT). A detailed breakdown of costs paid by the Bank will be published on completion of the project.
  •  The total estimated development cost of the new building is expected to be circa €140m (inclusive of VAT), as budgeted. This includes land acquisition costs, development levies and construction costs, furniture fittings IT/AV works, design team professional fees, insurance and related costs. The details relating to specific development costs will be disclosed in the normal way at the conclusion of the project.
  • The existing structural frame was largely maintained, with some structural additions and alterations to accommodate a new design. The total floor space of the building is circa 22,000 sq. metres.

Environmental Impact and Sustainability

  • The new building is the first office building in Ireland to achieve the Building Research Establishment's Environmental Assessment Method (BREEAM) ‘Outstanding’ rating at design stage. The building has been shortlisted for a number of awards including the Green Awards 2017 and Sustainable Energy Award Winners 2016.
  • The building energy rating (BER) is targeted at A2, this will be one of the first commercial projects in the state to achieve such a rating. This equates to a 72% improvement in energy consumption over the current building regulation requirement.
  • The mesh panels on the building’s façade contribute significantly to the overall energy performance of the building, by reducing the impact of solar heat gain on the building and reducing the energy needed for heating and cooling.
  • Energy consumption will be reduced by effective use of insulation.  Using energy from renewable sources will also help reduce environmental impact.
  • The annual energy saving due to the BER A2 rating will be 209 tonnes of CO2.
  • Materials used in the fit-out were chosen for their environmental impacts.  All timber used in construction and fit-out was Forest Stewardship Council (FSC) certified.
  • Low volatile organic compound (VOC) materials were used throughout.
  • Internal spaces contain CO2 sensors to monitor and address increased carbon dioxide levels.
  • The building has a dedicated recyclable waste storage area at basement level and recycling stations are provided throughout each floor.
  • As part of our sustainable approach the Bank is promoting ‘Smarter Travel’ as part of the move and encouraging people to use sustainable methods of transport and to consider the impact our travel decisions have on others and on ourselves.
  • A comprehensive Smarter Travel Action Plan (STAP) was developed to encourage staff to use sustainable transport, line with the Bank’s obligations as a partner of the National Transport Authority’s Smarter Travel Workplaces Programme.
  • Onsite car parking facilities are minimised, with over 300 bike stands provided.  Changing, drying and shower facilities, and 300 lockers are provided for cyclists and runners.

 Inside the building

  • The building provides a modern workplace facilitating open communication, promoting teamwork and interaction at every level.
  • The building has over 250 internal and external meeting rooms and collaboration spaces.
  • Desks are equipped with height-adjustable sit/stand desks; ergonomic chairs ensure back support.
  • An atrium is at the heart of the building, with many collaboration spaces located nearby and to facilitate ease of access throughout the building and the floors.
  • Facilities for visitors include twenty-six meeting rooms. 
  • There are three multi-purpose rooms which can host large events (each holds 100 people in ‘theatre’ style and can be combined to one 300 capacity room).

  Community Engagement

  • Both the construction and Bank teams engaged with the local community and local schools during construction.

"The North Port Dwellers Association (NPDA) have liaised with the Central Bank of Ireland since works commenced on the North Wall Quay building. Our goal and objective was to build a good relationship with the Bank while also discussing the concept of local labour for both the construction phase and indeed post construction where possible. At all times the Bank was receptive to our requests where those requests could be achieved, in particular with regard to training programmes supporting local employment. We look forward to the opening of the new building and continuing the strong engagement we have had with the Bank throughout the building project."

North Port Dwellers Association, January 2017.