
  

 

CP152 – Proposed Response 
Question 1 – Do you agree with the proposal to update the own fund requirements applicable to 

management companies and AIFMs given the application of the IFR to MiFID portfolio managers? 

We welcome the opportunity to engage with the CBI on the own funds requirements and are 

supportive of ensuring a level playing field and reducing complexity for management companies 

with MiFID top up permissions.  

We understand the need to align the own funds requirements applicable to UCITS management 

companies and AIFMS with MiFID investment firms but have a concern that by introducing a new 

regime in advance of an EU-wide approach that this may result in further divergence. 

The current conditions of authorisation requiring management companies with portfolio 

management services to comply with the own funds’ requirements under: 

Regulation 17 of the UCITS Regulations and Regulations 10 of the AIFM regulation and 

Regulation 18(2) of Capital Adequacy of Investment Firms Regulation  

in our view, addresses the full range of risks applicable to firms with UCITS, AIFM and IPM activities.   

The proposal to introduce an additional “higher of” calculation to establish the own funds 

requirement from either; 

 the aggregated K factors or  

 UCITS / AIFs AUM requirement or  

 fixed overhead requirement  

could reduce the desired simplicity and standardisation of requirements.  

Many firms that have an even split of CIS management and discretionary investment management 

may find they “flip” from UCITS requirement to K factor requirement throughout the year.  In such 

instances, we would appreciate further guidance on how firms should internally assess the risks not 

covered under the UCITS requirement or K-factor requirement when it is subject to change. 

The introduction of K-factor calculations proposed in the consultation paper could create complexity 

for a similar outcome as both calculations are based on a co-efficient of 0.02% of AUM.  As 

mentioned in the consultation, most firms will ONLY be required to calculate K-AUM due to the 

exclusion of transactions that are already included in the calculation of AUM, therefore the value in 

changing approach may be minimal. 

Further guidance would be welcome ahead of the introduction of any new requirements, including a 

minimum 12-month implementation period.  

Question 2 – Do you agree with the manner in which the Risk to Client K-Factors are to be 

calculated and that the Risk to Client K-Factor requirement is not subject to a limit? 

We acknowledge the use of gross values and rolling average AUM figures under the IFR/IFD and 

although the use of gross values instead of net asset values are, for many firms, not standard 

internal reporting methodologies this approach would standardise calculations for firms undertaking 

MiFID activities. 



  

 

Question 3 – Do you agree that UCITS Management companies and AIFMs should be able to 

benefit from transitional arrangements up to the period ending 30 June 2026? 

We do agree, however, it is not clear from the text what transitional arrangements will be for firms 

that were subject to the UCITS regime with additional reporting in the form of the MMR and ICAAP.  

The proposed transitional provisions limit firms own funds requirements to twice the fixed overhead 

requirement (FOR) under the CRR or IFR.   

We would appreciate further clarity on whether Management companies with UCITS, AIFM and IPM 

top up permissions will be required to replace the expenditure-based requirement with the fixed 

overhead requirement. 

Question 4 – Do you agree that: 

a) The frequency of submission of the MCR report should remain as that currently in place 

and 

We agree that bi-annually is appropriate 

b) The format of the MCR report should be amended to allow for reporting and compliance 

with the updated own funds requirements?  

Yes, agree that the existing reporting form should continue to be used. 

Questions 5 – Do you agree that the requirements to undertake an assessment of internal capital 

be set out in the Central Bank UCITS Regulations and the AIF Rulebook? 

For many firms there is a large degree of interconnectivity across the business streams and the risks 

are addressed across the portfolio management services whether for pooled funds or segregated 

mandates.  By introducing an “either” / “or “approach for the Own funds requirements depending 

on the value of the portfolio of collective investments schemes OR the aggregated value of 

segregated portfolios, firms may be subject to constant flux in assessing the additional risks not 

covered by the base requirement as part of their internal assessment of capital needs. 

 

 

 


