
 
 
 

 

Response to the Central Bank of Ireland’s Consultation Paper 152 on Own 

Funds Requirements for UCITS Management Companies and AIFMs 

authorised to perform discretionary portfolio management. 

 
EXECUTIVE SUMMARY 
 

The Irish Funds Industry Association (Irish Funds) is the representative body for the international 
investment funds industry in Ireland. Our members include fund managers, fund administrators, 
transfer agents, depositaries, professional advisory firms and other specialist firms involved in the 
international fund services industry in Ireland. By enabling global investment managers to deploy 
capital around the world for the benefit of internationally based investors, we support saving and 
investing across economies. Ireland is a leading location in Europe and globally for the domiciling 
and administration of investment funds. The funds industry employs over 17,000 professionals across 
Ireland1, providing services to 8,693 Irish regulated investment funds with assets of just over EUR 3.8 
trillion2.  
 
We welcome the opportunity to provide comment on the Central Bank of Ireland (‘CBI’) Consultation 
Paper 152 - Own Funds Requirements for UCITS Management Companies and AIFMs authorised to 
perform discretionary portfolio management. 

 
Q1. Do you agree with the proposal to update the own fund requirements applicable to 

Management Companies and AIFMs given the application of the IFR to MiFID portfolio 

managers? Please provide reasons for your answer. 

Irish Funds is broadly supportive of the concept of establishing a level playing field between 
investment firms and management companies (UCITS and AIFMs) with additional MiFID permissions 
which are providing the same type of discretionary portfolio management services and other 
additional non-core services.  

However, we have a significant concern that by doing this in advance of a coordinated EU-wide 
approach the CBI is creating an uneven playing field via gold-plating of regulations and potentially 
imposing an undue cost on the investors whose assets are being managed by these Irish regulated 
firms.  In particular, we note recital 2 of the MiFID II directive states; “To that end, that Directive aimed 
to harmonise the initial authorisation and operating requirements for investment firms including 
conduct of business rules. It also provided for the harmonisation of some conditions governing the 
operation of regulated markets.” This proposal goes against this EU-harmonised approach.  

While the CBI note in paragraph 9 of CP 152 that the “Central Bank gave due regard to the risks 
associated with the potential for UCITS Management Companies and AIFMs to be undercapitalised 
when compared to MiFID portfolio managers performing similar services” we believe the CBI can 
already deal with individual cases of concern through the ICAAP process. Therefore, we would 
question the need for a one size fits all change that goes directly against the EU-harmonisation 
approach. 

There are two further areas within the current own funds regime where there are inconsistencies 
between the requirements which apply to Investment Firms and those which apply to UCITS 

 
1 Source: Economic Impact of the Funds & Asset Management Industry on the Irish Economy, Indecon, 2021. 
2 Source: Central Bank of Ireland, November 2022. 
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Management Companies and AIFMs which should also be harmonised in line with the CBI’s objective 
as stated in CP152.  
 
Firstly, we think that the current “Eligible Assets3” requirement which applies to UCITS Management 
Companies and AIFMs (which requires a management company/AIFM to hold “the higher of the 
Expenditure Requirement or the Initial Capital Requirement in the form of Eligible Assets”) should be 
harmonised with the liquidity requirement in Article 43 of Regulation (EU) 2019/2033 which requires 
investment firms to hold an amount of liquid assets equivalent to at least one third of the Fixed 
Overhead Requirement calculated in accordance with Article 13(1). The CBI’s requirement that 
Eligible Assets be held in an account that is separate to the account(s) used by a management 
company for the day-to-day running of its business should also be removed. We see no reason why 
UCITS Management Companies and AIFMs should be subject to a higher liquidity requirement than 
applies to investment firms under Regulation (EU) 2019/2033. 
 
Secondly, the definition of what constitutes “Eligible Assets” for UCITS Management Companies and 
AIFMs should be harmonised with the definition of liquid assets in Article 43 of Regulation (EU) 
2019/2033.  
 
Additionally, our member firms have also raised a range of questions and concerns with us in relation 
to a number of other aspects of the proposed new requirements and therefore it would be helpful if 
the CBI would engage and consult with industry on the contents of a ‘Guidance Note’ which we feel 
is required to provide the necessary additional guidance and clarifications needed in relation to the 
interpretation and implementation of the new requirements.  

We also feel that a Guidance Note is needed to ensure the consistent and proportional application of 
the provisions of the proposed new requirements across the industry and by the CBI's supervision 
teams.  

Given the operational and organisational changes which the new regime will require, we also request 
that the CBI introduces a 12 month implementation period once the proposed new regulations come 
into effect. 

Q2: Do you agree with the manner in which the Risk to Client K-Factors are to be calculated 
and that the Risk to Client K-Factor requirement is not subject to a limit? Please provide 
reasons for your answer. 

Our members have expressed some concerns to us in relation to the proposed manner in which the 
Client K-Factors are to be calculated. 
 
Prior to the implementation of the new proposals, the CBI should issue a ‘Guidance Note’ to provide 
the clarity needed by firms to enable a consistent interpretation and application of the Client K-Factor 
requirements. Specifically, this guidance is needed to provide absolute clarity on what AUM must be 
included in the K-AUM calculation and what AUM can be excluded from the K-AUM calculation and 
clarity in the calculations of K-ASA, K-CMH and K-COH.  
 
Clarity is also required by industry from the CBI in relation to the definitions of "financial entity" and 
"investment advice of an on-going nature" used in the proposed regulations. 
 

 
3 Section 6 – Eligible Assets (Minimum Capital Requirement Report – Guidance Note for AIFMs and UCITS Management 
Companies) 

defid:75982
https://www.centralbank.ie/docs/default-source/regulation/industry-market-sectors/funds-service-providers/aifm/reporting-requirements/gns-4-4-9-3-5-mcr-guidance-note.pdf?sfvrsn=6
https://www.centralbank.ie/docs/default-source/regulation/industry-market-sectors/funds-service-providers/aifm/reporting-requirements/gns-4-4-9-3-5-mcr-guidance-note.pdf?sfvrsn=6
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In relation to K-COH – client orders handled – we would also ask for clarification that the co-efficient 
for both cash trades and derivatives is 0.01% as we note that in the IFR regulation the K-COH co-
efficient for cash trades is 0.1%. 
 
We have a concern in relation to the requirement to calculate the K-AUM whereby financial 
instruments with a negative fair value shall be included in absolute value as this approach is not 
consistent with the approach which is applied to the calculation of portfolio values for UCITS and AIFs 
in the UCITS Regulations or the AIFM Regulations. This will create additional operational risk and 
costs for firms to operate. The proposed approach also fails to reflect the fact that in many cases, 
similar investment strategies are being provided to both collective investment funds and discretionary 
portfolio clients, which will now require different levels of regulatory capital to be provided for 
notwithstanding the fact that the underlying risk exposures will be the same. It is worth noting that in 
the FCA handbook on MIFIDPRU the K-AUM requirements do not use absolute values, with section 
4.7.7 stating that “When measuring the amount of its AUM, a firm may offset any negative values or 
liabilities attributable to positions within the relevant portfolios, so that AUM is equal to the net total 
value of the relevant assets.”  
 
Finally, we would strongly advocate that the Client K-Factor amount be subject to the same Euro 10m 
limit which currently applies to the ‘initial capital requirement and additional amount’ for firms providing 
collective portfolio management services under both the UCITS Regulations and the AIFM 
Regulations. Where firms have specific risk exposures where capital is required to be held, we think 
that the ICAAP process is the more appropriate means of addressing this requirement rather than an 
across the board unlimited capital requirement based on gross asset values which may lead to excess 
capital being held by firms, potentially resulting in undue costs having to be passed on to underlying 
investors. 
 
Q3: Do you agree that UCITS Management Companies and AIFMs should be able to benefit 
from transitional arrangements up to the period ending 30 June 2026? Please provide reasons 
for your answer. 
 
We agree that UCITS Management Companies and AIFMs should be able to benefit from transitional 
arrangements. 
 
However, we have some concerns in relation to the application of the requirements during the 
proposed transition period.  
 
Once the proposed new regulations come into effect, we request that the CBI provide an 
implementation period where firms will be able to update their internal reporting procedures and IT 
systems to enable them to calculate the Client K-Factor requirements and to complete the new 
reporting template once the new template has been issued by the CBI.  

The approach being taken by the CBI is not consistent with the approach which applies to similarly 
regulated firms in other EU members states. As a result, member firms will not be able to avail of 
group-wide/parent company IT initiatives and/or process changes and enhancements to enable them 
to produce the new required capital calculations and complete the reporting templates. Member firms  
may instead have to seek additional budget approval for, and develop, Ireland-specific processes and 
IT reports in order to enable them to appropriately comply with the new requirements which will likely 
take at least 12 months to achieve.  
 
We also think that an implementation period of at least 12 months is required once the proposed 
regulation comes into effect to address the concerns raised by some members in relation to the 
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proposed provision which states that the amount of own funds required to be held by a management 
company resulting from the calculation shall not be required to exceed the sum of twice their fixed 
overheads requirement for the period up to the end of June 2026. In the period up to June 2026, 
where a firm needs to increase its own funds to meet the additional capital requirement arising from 
the changes proposed by the CBI, such firms will need a reasonable amount of time to thoughtfully 
engage with their board and shareholder(s) in order to arrange for the provision of the additional 
capital required. 
 
Q4: Do you agree that: 
a) the frequency of submission of the Minimum Capital Requirement Report should remain as 
that currently in place; and 
 
b) the format of the Minimum Capital Requirement Report should be amended to allow for 
reporting of compliance with the updated own funds requirements? 
 
Please provide reasons for your answer. 
 
We agree that: 

a) the frequency of submission of the Minimum Capital Requirement Report should remain 
as that currently in place; and 
 
b) that the format of the Minimum Capital Requirement Report should be amended to allow 
for reporting of compliance with the updated own funds requirements. 

 
As part of the implementation process, we also request that the CBI reviews the other reporting 
requirements (such as the monthly metrics report and the ICAAP report) to remove any additional or 
overlapping reporting requirements which may become redundant and therefore unnecessary once 
the new reporting requirements come into effect. We also request that the CBI conducts a 
comprehensive testing regime for the reporting system which member firms will be required to engage 
with to ensure that the system is both efficient and resilient for those firms.  
 
Q5: Do you agree that the requirement to undertake an assessment of internal capital be set 
out in the Central Bank UCITS Regulations and the AIF Rulebook? Please provide reasons for 
your answer. 
 
A number of member firms have pointed out that the requirement which the CBI currently imposes, 
and which it is proposing to continue, whereby it requires in-scope firms to conduct an ICAAP process 
and to submit an ICAAP report to the CBI on an annual basis is not consistent with, and goes beyond, 
the requirements currently imposed by a number of EU regulators on UCITS Management 
Companies and AIFMs engaged in the provision of similar services. We would therefore like to further 
engage with the CBI so that we could better understand the rationale for this additional obligation on 
in-scope UCITS Management Companies and AIFMs in the absence of an EU-wide requirement to 
do so. 
 
 
 
 
 
Disclaimer: 
The material contained in this document is for general information and reference purposes only and is not intended to provide 
legal, tax, accounting, investment, financial or other professional advice on any matter, and is not to be used as such. Further, 
this document is not intended to be, and should not be taken as, a definitive statement of either industry views or operational 
practice or otherwise. The contents of this document may not be comprehensive or up-to-date, and neither IF, nor any of its 
member firms, shall be responsible for updating any information contained within this document. 


