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Financial Risks & Governance Policy Division 

Central Bank of Ireland 

Dublin 2 

 

Sent via email to: fundspolicy@centralbank.ie 

 

22 February 2023 

 

To whom it may concern, 

  

Consultation Paper No 152 

Own Funds Requirements for UCITS Management Companies and AIFMs authorised to perform 

discretionary portfolio management 

 

With regard to the Consultation Paper referred to above please find attached our responses to the five specific 

questions requested as part of the consultation process. 

 

Please do not hesitate to contact us if you require any further information or clarification. 

    

  

Yours faithfully, 

 

  

 

Karen Nolan 

Director & Designated Person for Capital & Financial Management 

For and on behalf of 

Man Asset Management (Ireland) Limited 
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Question 1: Do you agree with the proposal to update the own fund requirements applicable to 

Management Companies and AIFMs given the application of the IFR to MiFID portfolio managers? 

 

We agree with the proposal to update the own funds requirements applicable to UCITS Management Companies 

and AIFMs with MiFID Top Up permissions. This will ensure regulatory and prudential alignment with the IFR in 

respect of all entities conducting MiFID-type activities. This will also maintain a level playing field between own 

funds requirements for entities providing similar services. 

 

Question 2: Do you agree with the manner in which the Risk to Client K-Factors are to be calculated and 

that the Risk to Client K-Factor requirement is not subject to a limit? 

 

We agree with the manner in which the Risk to Client K-Factors are to be calculated, except for the measurement 

of AUM as applied in the K-AUM calculation, as further described below. We agree that the Risk to Client K-

Factor requirement should not be subject to a limit.  

 

As noted in paragraph 23 of the consultation paper, UCITS Management Companies and AIFMs will not be 

required to take their collective portfolio management into account in the calculation of the Risk to Client K-

Factor. This will avoid double counting.  

 

We note that the proposed method for measuring AUM in relation to financial instruments with a negative fair 

value is that they be included in the calculation at their absolute value as set out in paragraph 8(a) on page 23 

of the consultation paper. We strongly believe that any liabilities or negative values within an underlying portfolio 

should be netted against the assets/positive values within that portfolio in calculating its AUM. This approach 

aligns the quantum of the assets clients have entrusted to an investment firm to manage on their behalf with 

the associated capital requirement. We believe it is an important principle that regulatory measurement of AUM 

should align well with clients’ perception of AUM. We consider it worth noting that the equivalent UK regulation 

allows AUM to be measured on a net basis, with the following consultation response set out by the FCA in their 

policy statement PS21/9: 
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Question 3: Do you agree that UCITS Management Companies and AIFMs should be able to benefit from 

transitional arrangements up to the period ending 30 June 2026? 

 

We agree that UCITS Management Companies and AIFMs should be able to benefit from transitional 

arrangements up to the period ending 30 June 2026. The ability to limit the increase in own funds requirements 

arising from the introduction of a K-Factor requirement to twice the fixed overheads requirement will facilitate 

the transition between the two methodologies and smooth the requirement for firms with significant increases 

in own funds under the new regime. However, we would propose implementing separate transitional 

arrangements around the collection of historical K-factor data given the calculation is a retrospective one. We 

consider the proposed transitional provision to be overly punitive without an alternative transitional provision to 

enable a firm to calculate its K-factor metrics on a basis that does not rely on data relating to a period in advance 

of the issuance of this consultation paper. We consider such a calculation basis to be more representative than 

one whereby the Central Bank would replace missing data points with historical projections, as proposed under 

paragraph 5(e) on page 22 of the consultation paper. 

 

We note that the transitional arrangements outlined in section 34 of the consultation paper refer to the fixed 

overheads requirement of UCITS Management Companies and AIFMs, however it is not clear whether this should 

be calculated on the MCR basis or the IFR basis, to which these firms are also subject under S.I. 355/2021. 

 

We propose implementing separate transitional arrangements around the collection of historical K-factor data 

given the calculation is a retrospective one. We consider this to be a more accurate calculation than the Central 

Bank replacing missing historical data points in order to determine the K-Factors. For information, the UK applies 

such transitional arrangements, as follows: 

 

Whilst we note that the consultation paper proposes that the transitional provisions should apply up to 30 June 

2026, the consultation does not state a proposed implementation date for the new requirements. We think it 

would be helpful for the Central Bank to clarify the proposed implementation date and anticipated transition 

period. 
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Question 4: Do you agree that 

a) the frequency of submission of the Minimum Capital Requirement Report should remain as that currently 

in place; and 

b) the format of the Minimum Capital Requirement Report should be amended to allow for reporting of 

compliance with the updated own funds requirements? 

 

We agree that the current frequency of submission of the Minimum Capital Requirement Report on a bi-annual 

basis should remain in place. We consider that more frequent reporting is unnecessary and would increase the 

administrative burden on firms when they should be focusing their attention on managing risk. 

We agree that the format of the Minimum Capital Requirement Report should be amended to allow for reporting 

of compliance with the updated own funds requirements to ensure consistency of calculation and reporting to 

the CBI. 

 

As previously noted, the Fixed Overhead Requirement is calculated differently under the IFR and MCR regimes. 

We would welcome clarity over which version of the Fixed Overhead Requirement calculation should be used in 

the Minimum Capital Requirement Report. 

 

Question 5: Do you agree that the requirement to undertake an assessment of internal capital be set out 

in the Central Bank UCITS Regulations and the AIF Rulebook? 

 

We agree that any requirement to retain the ICAAP should be set out in the Central Bank UCITS Regulations 

and the AIF Rulebook.  

 

However, on the basis of proportionality, we believe that the requirement to produce an ICAAP should only 

apply to firms that do not meet the criteria of “small and non-interconnected”.  

As the capital requirements for UCITS Management Companies and AIFMs classified as “small and non-

interconnected” would be simplified, with such firms no longer required to calculate the own funds requirement 

under Regulation 18(2) of the Capital Adequacy of Investment Firms Regulations nor required to calculate a K-

factor requirement, we believe that the requirement to produce an ICAAP should also be removed. 

 

Furthermore, we consider that firms which are members of a group subject to consolidated supervision by the 

Central Bank or another competent authority (and accordingly are required to produce an ICAAP, or equivalent, 

on a prudential consolidation group basis) should be exempt from the requirement to produce an ICAAP. 


