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Crowdfunding Regulations 
Questions and Answers 

These Questions and Answers are aimed at 
industry seeking information and guidance in 
relation to the implementation of Regulation (EU) 
2020/1503 on European crowdfunding service 
providers for business.    

 

This will be posted on the Central Bank of Ireland website and will be 

updated as required.  Check the Central Bank website from time to 

time in relation to any matter of importance to you to see if the 

position on a query may have altered.  The Central Bank reserves the 

right to alter its approach to any matter covered in this Question & 

Answers at any time. 

In this document: 

'The Regulation' refers to Regulation (EU) 2020/1503 of the 

European Parliament and of the Council of 7 October 2020 on 

European crowdfunding service providers for business, and 

amending Regulation (EU) 2017/1129 and Directive (EU) 

2019/1937. 

This Questions and Answers document has no legal status.  

Interested parties should consult their legal advisers concerning 

any matter of legal interpretation of the Crowdfunding Regulations 

and/or the Regulation.  In addition, the European Securities and 

Markets Authority (ESMA) publishes Q&As from time to time on 

the Regulation which are available on the ESMA website at 

www.esma.europa.eu.  
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1. Who is the National Competent Authority in Ireland in respect 

of the Regulation? 

The Central Bank of Ireland is appointed the competent authority in 

Ireland for the authorisation and supervision of crowdfunding 

service providers under Regulation 3 of the European Union 

(Crowdfunding) Regulations 2021 (S.I. No. 702 of 2021).   

2. What are ‘admitted instruments for Crowdfunding Purposes’, 

and are they permissible under Irish law? 

Article 2(1)(n) of the Regulation defines ‘Admitted instruments for 

crowdfunding purposes’ as meaning “in respect of each Member State, 

shares of a private limited liability company that are not subject to 

restrictions that would effectively prevent them from being transferred, 

including restrictions to the way in which those shares are offered or 

advertised to the public”. 

Whether a share in a legal person established under Irish company 

law could qualify as an ‘admitted instrument for crowdfunding 

purposes’ is a question to be determined on a case by case basis, and 

is a matter on which the proposed project owner should take its own 

legal advice. 

In this context, a project owner refers to any natural or legal person 

who seeks funding through a crowdfunding platform. 

3. Are crowdfunding service providers required to notify the 

Central Bank of key investment information sheets at least 

seven working days before making it available to prospective 

investors?  

Article 23(14) of the Regulation states that “competent authorities of 

the Member State where the authorisation was granted to the 

crowdfunding service provider may require an ex ante notification of 

a key investment information sheet (KIIS) at least seven working 

days before making it available to prospective investors.”  

The Central Bank will not require ex ante notification of all KIIS at 

this time. However, the Central Bank reserves the right to require 

notifications of the KIIS at its absolute discretion. 
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4. Are crowdfunding service providers required to provide a 

regulatory disclosure statement and, if so, what should it 

include? 

A crowdfunding service provider must include a regulatory 

disclosure statement in all advertisements and it must meet the 

requirements as set out in (a) or (b) below, depending on the Member 

State where it has been authorised: 

a) ''[Full legal name of the crowdfunding service provider, trading as 

(insert all trading names used by the crowdfunding service provider)] is 

regulated by the Central Bank of Ireland''; or  

b) ''[Full legal name of the crowdfunding service provider, trading as 

(insert all trading names used by that crowdfunding service provider], is 

regulated by [insert name of the competent authority from which it 

received its authorisation] in [insert name of the Member State where 

that competent authority resides] under the Crowdfunding Regulation, 

and is subject to regulation by the Central Bank Ireland in respect of 

[conduct of business rules] relating to advertising.” 

This is a binding legal requirement imposed on crowdfunding service 

providers pursuant to provision 9.1a of the Consumer Protection 

Code. 

5. Are crowdfunding service providers required to comply with the 

Addendum to the Consumer Protection Code 2012 published on 13 

January 2022 (which applies a number of provisions of the Consumer 

Protection Code 2012) (the Code) to advertising by crowdfunding 

service providers? (Updated February 2024) 

The Code applies to the “regulated activities of regulated entities” 

operating in the State.  Regulated entities are defined in the Code as 

“a financial services provider authorised, registered or licensed by the 

Central Bank or other EU or EEA Member State that is providing regulated 

activities in the State”.   

Specifically, the Clarification of Scope section in Chapter 9 notes 
that: 
 
“ c) Where regulated entities are providing crowdfunding services 

which fall within the scope of Regulation 2020/1503/EU, only 
Provisions 9.1a, 9.2 to 9.11, 9.13, 9.14, 9.16 to 9.18, 9.36, 9.39, 
9.41, 9.46 and 9.53 apply”. 
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As a result, the applicable provisions of the Code apply to 
crowdfunding service providers, once authorised under the 
Regulation.  
 
Crowdfunding service providers should also note the following:   
 

1. A crowdfunding service provider cannot operate within this 
jurisdiction until it is authorised by the Central Bank in 
accordance with the Regulation. Accordingly, the Code will 
apply once crowdfunding service providers are granted an 
authorisation. 

 

2. Those crowdfunding service providers who provide 
crowdfunding services on a cross-border basis into Ireland as 
permitted under Article 18 of the Regulation (i.e. where a 
financial firm uses an authorisation obtained in another EEA 
Member State to sell its products or services to consumers in 
Ireland), will be required to comply with the Code with 
immediate effect from the time they commence the provision 
of crowdfunding services in line with the timelines set out in 
the Regulation. 

 

6. When submitting an application for authorisation, are crowdfunding 

service providers required to provide supporting evidence when they 

propose to meet the prudential requirements under Article 11 of the 

Regulation through an insurance policy?(Added July 2023) 

The Central Bank will require the following documentation to be 

provided when a crowdfunding service provider proposes to meet 

the prudential requirements through an insurance policy: 

 A letter of confirmation should be provided from the 

insurance company which confirms its authorisation status, 

the name of its home national competent authority and that 

the insurance policy is in line with the requirements set out 

under Article 11(1), 11(2), 11(6) and 11 (7) of the Regulation 

(and Article 11(8), 11(9) where applicable); and 

 

 A copy of the insurance policy should be provided and there 

should be a clear reference to the requirements set out under 

Article 11(1), 11 (2), 11(6) and 11(7) (and Article 11(8), 11(9) 

where applicable) therein. 

 

7. What supporting evidence will the Central Bank consider in respect of 

Section 5 (reputational questions) of an Individual Questionnaire (IQ) 

in relation to the Pre-Controlled Function (PCF) application? (Added 

July 2023) 
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A crowdfunding service provider may provide an official certificate 

or an objectively reliable source of information where supporting 

evidence is required to answer questions under Section 5 of the IQ 

with respect to a PCF application. 

In the case of an official certificate, this must be issued by a Public 

Service body such as An Garda Síochána, the Companies Office, the 

Revenue Commissioners and/or its equivalent in another Member 

State or relevant jurisdiction. 

In the case of an objectively reliable source of information, this may 

include:  

 testimony made by a lawyer (in any jurisdiction in which the 

applicant has resided). Such testimony must declare that to 

the best of the lawyer’s knowledge, the applicant has not been 

subject to criminal convictions, investigations, or proceedings; 

 testimony made by a notary public, peace commissioner, or 

commissioner for oaths established in the European Union. 

Such a testimony must declare that to the best of their 

knowledge the applicant has not been subject to criminal 

convictions, investigations, or proceedings; and 

 third party investigation from a reputable firm that performs 

third party due diligence checks, for example Experian or 

Stubbs Gazette. 

Furthermore, the evidence provided to answer the relevant 

questions under Section 5 must: 

 Be clearly labelled to correspond to the relevant IQ question, 

for example, Section 5.7_Disciplinary Proceedings_Evidence.  

 

 Explicitly cover all questions. One document or source of 

evidence may not cover all questions. In this case, multiple 

documents or sources may be required.  

 

 Cover the applicant’s current residency, provided the 

applicant has been resident in the jurisdiction for at least 12 

months. Where the applicant has not been resident in the 

jurisdiction for at least 12 months, evidence must include the 

two most recent residencies – i.e. current residency and the 
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jurisdiction where the applicant resided prior to moving to 

current residency. 

 

8. What regulatory reporting requirements are placed on crowdfunding 

service providers once authorised by the Central Bank? (Added July 

2023) 

It is important to note that a crowdfunding service provider may be 

required to provide any information needed by the Central Bank to 

perform its functions. This includes the monitoring of a crowdfunding 

service provider’s compliance with its obligations under financial 

services legislation. 

In this context and as outlined under Article 16 (1) of the Regulation, a 

crowdfunding service provider shall annually and on a confidential 

basis provide a list of projects funded through its crowdfunding 

platform.  

Further information on the regulatory reporting requirements will be 

provided by the Central Bank supervision team once a crowdfunding 

service provider has been authorised pursuant to Article 12 of the 

Regulation. 
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