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Undertakings for Collective Investment in Transferable 

Securities (UCITS) 

Questions and Answers 
 
This document sets out answers to queries likely to arise in relation to UCITS. It is published in order to 

assist in limiting uncertainty.  It is not relevant to assessing compliance with regulatory requirements. In 

addition to being published in ‘Markets Update’ it will be posted on the Central Bank website and will be 

updated there from time to time. You should check the website from time to time in relation to any matter 

of importance to you to see if the position has altered. The Central Bank reserves the right to alter its 

approach to any matter covered in this Q&A at any time. 

 

Investments in open-ended non-UCITS investment funds  
 

ID 1001 

Q. Who determines if a non-UCITS investment fund is an eligible investment? 

 

A. In the first instance, a UCITS must determine if a non-UCITS investment fund is an 

eligible investment based on a diligent consideration of the relevant facts about the non-

UCITS investment fund involved. 

 

ID 1002 

Q. Must the non-UCITS investment fund include conforming provisions in its 

constitutional document in order to be eligible for investment by a UCITS or is it 

sufficient for the non-UCITS investment fund to operate in practice in a manner which 

complies with the requirements of Regulation 68(1)(e)? 

  

A.  The UCITS Regulations 2011 (S.I. No. 352 of 2011) do not require that a non-

UCITS investment fund in which a UCITS intends to invest includes conforming 

provisions in its constitutional document except that, in accordance with Regulation 

68(1)(e)(iv), the constitutional document must include a prohibition on investing more 

than 10% of its assets in other investment funds.   

 

However, the Central Bank draws attention to compliance obligations which should be 

considered if conforming provisions which eliminate discretion on this issue are not 

included in the constitutional document and/or the prospectus.  It may be more difficult 

for a UCITS to determine that a non-UCITS investment fund complies with the 

requirements of Regulation 68(1)(e) both prior to investment and, importantly, on an 

on-going basis if the non-UCITS investment fund does not include conforming 

provisions in its constitutional document. 

 

ID 1003 

Q. Guidance Note 2/03 on ‘UCITS – Acceptable investments in other collective 

investment undertakings’ lists categories of non-UCITS investment funds which are 

eligible for investment by UCITS.  This list includes non-UCITS investment funds 

authorised in the US and which comply, in all material respects, with the provisions of 

the UCITS Notices.  What category of US investment funds is being referred to?  
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A. Guidance Note 2/03 is referring to US investment funds which are subject to The 

Investment Company Act of 1940.  It will be up to the UCITS to determine whether a 

specific US investment fund satisfies the requirements of Regulation 68(1)(e). 

 

ID 1004 

Q. Does the ESMA opinion on Article 50(2)(a) of Directive 2009/65/EC (Ref. 2012/721 

of 20 November 2012) relate only to investments by UCITS in open-ended non-UCITS 

investment funds? 

 

A. Yes.  The ESMA opinion and the provisions set out in Regulation 68(1)(e) of the 

UCITS Regulations 2011 are applicable only to investments by UCITS in open-ended 

non-UCITS investment funds. 

 

ID 1005 

Q. Can units in an open-ended investment fund which meet the transferable securities 

criteria be treated as transferable securities? 

 

A. No.  Units in open-ended investment funds must be subject to the criteria set down in 

Regulation 4(3), the rules set down in Regulation 68(1)(e) and the limits set down in 

Regulation 73.  It is irrelevant whether the units of the open-ended investment fund also 

meet the transferable securities criteria. 

 

ID 1006 

Q. What does a UCITS need to do if it wishes to invest in a non-UCITS investment 

fund? 

 

A. The UCITS must determine if the non-UCITS investment fund meets the eligibility 

criteria set out in Regulation 68(1)(e) of the UCITS Regulations 2011.  This states that 

an eligible non-UCITS investment fund must: 

 

1. be a collective investment undertaking within the meaning of Regulation 4(3); 

2. be subject to equivalent supervision; 

3. be subject to equivalent investor protection; 

4. produce half-yearly and annual reports; and 

5. not be able to invest more than 10% in other investment funds. 

 

Criteria 1, 4 and 5 are objective matters which must be assessed by the UCITS. 

 

Criteria 2 must be determined by the Central Bank.  Guidance Note 2/03 sets out a 

number of categories of non-UCITS investment funds which meet this requirement, 

although other jurisdictions and types may be added over time.   

 

Criteria 3 must be determined by the UCITS.  Guidance Note 2/03 provides guidance 

on how to determine if a non-UCITS investment fund complies in all material respects 

with the UCITS Notices.   

 

The UCITS must then complete the specific application procedure set out in Guidance 

Note 2/03.   
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Implementation of ESMA guidelines on ETFs and other UCITS issues 

 
ID 1007 

Q. When does a UCITS money market fund have to comply with paragraph 43(e) of the 

European Securities and Markets Authority (ESMA) guidelines on ETFs and other 

UCITS issues (ref: ESMA/2012/832) (“the guidelines”)?   

 

A.  The Central Bank of Ireland issued a memorandum to the Irish funds industry 

regarding implementation of the guidelines in February 2013 which inter alia noted 

that: 

 

UCITS created before 18 February 2013 can avail of the transitional provisions set 

out in guidelines 63-70 of the ESMA guidelines.  

 

Since then, ESMA revised the rules for the diversification of collateral received by 

UCITS in the context of efficient portfolio management techniques and OTC 

transactions.  The Central Bank issued a consultation paper on the adoption of these 

revised guidelines in July 2014 and the responses to that consultation are still under 

review. 

 

In the light of that consultation it is reasonable for a UCITS money market fund, 

authorised before 18 February 2013, to delay its compliance with paragraph 43(e) of the 

ESMA guidelines until such time as the Central Bank has issued its feedback and 

concluded the consultation process.  
 
ID 1008 

Q. Is the reference to “revenue” in Guideline 35(d) applicable only to revenue from 

securities lending arrangements and repurchase/reverse repurchase agreements? 

 

A. In accordance with Guideline 35(d), the UCITS Notices require the following 

disclosure to be included in the annual reports issued by UCITS:   

 

The revenues arising from efficient portfolio management techniques for the entire 

reporting period together with the direct and indirect operational costs and fees 

incurred. (ref: paragraph 9, Appendix A to Notice UCITS 8). 

 

A reasonable interpretation of the reference to “revenue” in Guideline 35(d), subject to 

any clarification which may be provided by ESMA, would be that it is applicable only 

to revenue from securities lending arrangements and repurchase/reverse repurchase 

agreements. 

 

 

Permitted markets for UCITS 

 
ID 1009 

Q.  Pending the outcome of  the Central Bank’s consultation on the publication of the 

UCITS Rulebook (CP 77), will the Central Bank consider the inclusion of additional 

Regulated Markets in Appendix 1 to Guidance Note 1/96 (Permitted Markets for Retail 

Collective Investment Schemes)? 
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A.  As set out in Consultation Paper CP 77 the Central Bank intends to withdraw 

Guidance Note 1/96.  Pending the issue of a final UCITS Rulebook we are not 

undertaking to review any submissions in relation to proposed markets.  In the interim, 

UCITS which wish to refer to a regulated market in a prospectus should carry out the 

appropriate assessments to ensure compliance with the statutory requirements.  Regard 

should continue to be had to the standards referred to in the Guidance Note.  The 

Central Bank may seek sight of such assessments at any time and UCITS should be in a 

position to explain their decisions in relation to these matters.   

 

 

ID 1010 

Q. The UCITS Regulations and the AIF Rulebook provide for investment by UCITS and 

Retail Investor AIF respectively of up to 100% of their net assets in the securities of 

certain issuers, details on which are set out in the investment fund application forms. 

Will this list include securities and instruments issued by the government of the 

People’s Republic of China? 

 

Answer:  The Central Bank will not object if UCITS and AIFs provide for investment 

of up to 100% of their net assets in securities and instruments issued or guaranteed by 

the government of the People’s Republic of China.  This position has been reflected in 

the investment fund application forms.  

 

 

Master-Feeder UCITS 

 
ID 1011 

Q.  Regulation 86(2) of the EC (UCITS) Regulations 2011 provides that “The master 

UCITS shall not charge subscription or redemption fees for the investment of the feeder 

UCITS into its units or the divestment thereof”. Does this Regulation preclude the 

application of an anti-dilution levy by the master UCITS to subscriptions and 

redemptions by the feeder UCITS?   In this regard it is noted that the Central Bank 

application forms allow UCITS to provide for anti-dilution levies through appropriate 

provisions in the constitutional document and prospectus.  The forms say that…  “In 

calculating the subscription/redemption price for the UCITS the Directors may on any 

dealing day when there are net subscriptions/redemptions adjust the subscription 

/redemption price by adding/deducting an anti-dilution levy to cover dealing costs and 

to preserve the value of the underlying assets of the UCITS.” 

 

A.    The application of an anti-dilution levy by a master UCITS would not be 

considered as falling within the prohibition set out in Regulation 86(2) of the EC 

(UCITS) Regulations 2011 where: 

(i) the prospectus includes complete and unambiguous disclosure on the 

purpose and nature of the charge which may arise; and 

(ii) any such anti-dilution levy is applied at the master UCITS level only.  
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UCITS ETF 

 
ID 1012 

Q. I am a UCITS and am authorised by the Central Bank as an active ETF.  Am I 

required to provide details of the holdings within my portfolio on a daily basis?   

 

A. Yes.  A UCITS ETF is defined in the UCITS Notices as a UCITS at least one unit or 

share class of which is traded throughout the day on at least one regulated market or 

multilateral trading facility with at least one market maker which takes action to ensure 

that the stock exchange value of its units does not significantly vary from its net asset 

value and where applicable its indicative net asset value. The Central Bank will not 

authorise an ETF, including an active ETF, unless arrangements are put in place to 

ensure that information is provided on a daily basis regarding the identities and 

quantities of portfolio holdings.  The arrangements must be disclosed in the 

prospectus.  Paragraph 3 of Notice UCITS 20 provides that: “A UCITS ETF should 

disclose clearly in its prospectus, key investor information document and marketing 

communications the policy regarding portfolio transparency and where information on 

the portfolio may be obtained, including where the indicative net asset value, if 

applicable, is published.” 

 

Redomiciliation 

 
ID 1013 

Q. Can an investment fund which re-domiciles to Ireland as a UCITS be permitted to 

disclose its past performance in its KIID relating to the period when it was domiciled 

outside Ireland? 

 

A. The Central Bank will permit this past performance to be disclosed where the UCITS 

management company confirms that:   

(i)  the UCITS investment policy, strategy and portfolio composition have not 

been substantially altered as a consequence of the transfer to the UCITS 

regime;  

(ii)  there is no change to the entities involved in the investment management of 

the UCITS; 

(iii)  it is satisfied that the past performance data is accurate; and 

(iv) appropriate disclosure will be included with the past performance in the KIID 

stating that the data relates to a period when the investment fund was 

domiciled outside Ireland and was not authorised as a UCITS. 

 

UCITS ICAV 
 

ID 1014 

Q. Should the object clause in a UCITS ICAV’s instrument of incorporation include the 

text set out in section 6(3)(a) of the ICAV Act 2015 or the text set out in Regulation 

4(3)(a) of the UCITS Regulations 2011 (SI No 352 of 2011)? 

 

A. Section 6(3)(a) of the ICAV Act 2015 requires that the sole object of an ICAV must 

be included in the instrument of incorporation as follows: 
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“the sole object of the ICAV is the collective investment of its funds in property 

and giving members the benefit of the results of the management of its funds”. 

 

While Regulation 4(3)(a) of the UCITS Regulations 2011 specifies what the sole object 

of a UCITS is, it does not specifically require that this be set out in the UCITS 

constitutional document.   

 

The sole object provisions in the ICAV Act 2015 and UCITS Regulations 2011 are not 

inconsistent with each other.  In the Central Bank’s view, text included in a UCITS 

ICAV’s instrument of incorporation consistent with section 6(3)(a) of the ICAV Act 

2015 will also satisfy the requirements of Regulation 4(3)(a) of the UCITS Regulations.  

Accordingly, the object clause in a UCITS ICAV’s instrument of incorporation should 

include the text set out in section 6(3)(a) of the ICAV Act 2015. 

 

UCITS Depositaries 
 

ID 1015  

Q:  What are the regulatory considerations around Irish authorised UCITS seeking to 

acquire Chinese shares through the Shanghai-Hong Kong Stock Connect 

infrastructure? 

 

A:  Before an Irish authorised UCITS acquires Chinese shares through the Shanghai-

Hong Kong Stock-Connect infrastructure for the first time, its depository would need to 

satisfy itself that the manner in which the shares were to be held allowed that depository 

to meet its legal obligation under the UCITS Regulations and any conditions imposed 

by the Central Bank. 

  

The Shanghai-Hong Kong Stock Connect infrastructure (‘Stock Connect’) is a joint 

collaboration between Hong Kong Stock Exchanges and Clearing Limited and the 

Shanghai Stock Exchange.  The Stock Connect infrastructure involves two central 

securities depositaries - Hong Kong Securities Clearing Company Limited (‘HKSCC’) 

and China Securities Depository & Clearing Corporation Limited (‘ChinaClear’). 

  

If an Irish authorised UCITS proposes to acquire Chinese shares through Stock 

Connect, in order to meet the legal obligations on a depository, the depositary of the 

investment fund, or an entity within its custodial  network (i.e. a sub-custodian), must 

ensure that it retains control over the shares at all times. The relevant legislation does 

not provide for the Central Bank to recognise eligible clearing structures. This 

obligation rests on the depositories in the first instance.  

 

However, from the information provided by the relevant authorities, it is evident to the 

Central Bank that the legal obligations of a depositary cannot be met without at least 

being a participant in HKSCC.  It is also clear that in all cases, at the present time, 

arrangements where the broker of the investment fund is a participant of HKSCC but 

not an entity within the depositary's custodial network, will not satisfy the provisions of 

the relevant legislation. 
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Depositories will need to consider both the terms on which they or a sub-custodian 

could become participants in HKSCC and the arrangements in place from time to time 

between HKSCC and ChinaClear and the applicable law.  

 

There are a number of options in terms of level of participation within HKSCC, namely 

General Clearing Participant, Direct Clearing Participant or Custodian Participant.  As 

the terms of participation may vary over time and as the appropriate level of 

participation will, to some extent, depend on the scale of envisaged activity and as the 

legal obligation applies directly upon the depository, the Central Bank is not in a 

position to designate the appropriate level of participation.  The depository or a member 

of its custodial network must identify one or more levels of participation, if any, which 

would be in line with its legal obligations as a depository. 

  

It is incumbent on the depository to review and keep under review the Stock Connect 

infrastructure arrangements to ensure that its legal obligations can be met. This is the 

case with reliance on all such systems around the world. 
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